Tabletler ve Akıllı Telefonların Geleceği

Merhaba. Bu yazımızda tablet ve akıllı telefon piyasasını konuşacağız. Son dönemdeki satışlar göz önünde bulundurulursa Samsung, Android dünyasını benimseyerek büyük bir yol kat etti. Artık insanların gözüne 5” boyutundaki bir akıllı telefon büyük gelmiyor. Bu duruma bizi alıştıran Samsung, Note XX serileri ile şaşırtmaya devam ediyor. Kullanıcıların telefon seçimlerindeki en büyük sıkıntı her ne kadar boyut sanılsa da öyle değil. Batarya sorununun her ne kadar çözüldüğü sanılsa da bu sorun tamamen çözülmüş değil. Galaxy S4 son dönemde telefon hafızası, dokunmatik ekranının sıra dışı özellikleri, ram boyutu, yüksek çözünürlüklü ekranı ile dikkatleri üzerine çekiyor. S3 ise S4’ün çıkması ile son çeyrekte piyasalarda orantısal bir düşüş yaşamakta. İnsanlar artık ‘Alo desin yeter’ dememeye başladı ve telefon piyasasından, telefonun özelliklerinden bihaber değiller. Gerçekten istenen şeyin ideal boyutlarda, şarj sorunu olmayan, son mobil işletim sistemi yüklü, kamerasının ideal bir boyutta olması diye sıralayabiliriz. Grafikte de gördüğümüz gibi Android işletim sistemine sahip olan cep telefonları Apple’ın ios işletim sistemini geçmiş durumda. Symbian işletim sistemi ise yaklaşık 10 yıl önce atak yapan Nokia’nın klasik mobil işletim sistemi. Bunun yerini artık Android alacak ve Symbian resmen tarihe karışacak. Doğrusu Nokia zaten Windows Phone işletim sistemine olan ilgisi ile Symbian işletim sistemini gözden çıkardığını göstermiş oldu. Nokia’nın bu konudaki en son açıklaması ise Symbian işletim sistemine destek vereceğini keseceklerini açıklamak oldu..

Piyasada bulunan ve genellikle mobil teknolji ile ilgilerinin az olduğunu varsaydığımız kullanıcıların Android tabanına kaymakta olduğunu görüyoruz. Bu dağılım elbette ki hızla değişiyor ancak kullanıcıların rahatsız olduğu aşikar. Her kesimden kullanıcı telefonunun dezavantajlarını daha çok görüyor, uzun bir süre kullandıktan sonra, yeni modellerin yükselmesi ile telefon değişimleri hızlanıyor. Böylelikle ‘eski telefonlar’ diye tabir ettiğimiz telefonların artık Symbian değil, Android olacağına hep birlikte şahit olacağız. Nokia’nın Microsoft ile anlaşması her ne kadar atak olarak kabul edilse de geç kalmış olduğunu diğer piyasaların hızlı gelişimleri ile görebilmekteyiz. Ekran büyüklüğü olarak artık kabul edilen alt sınır ölçeğinin 4.5” – 5” olduğunu söyleyebiliriz.

Tablet piyasasında fiyat konusunda tabletlerin pahalı olduğunu düşünen ama yine de satın almak isteyen kullanıcılarının pek duyulmamış yurt dışı markalarını tercih ettiğini biliyoruz. Ancak en stabil ve hızlı çalışan bir tabletin hangi marka olduğuna karar vermek oldukça zor. Masaüstü bilgisiyarlarda oldukça iyi bir sistem yakalayan Asus’un tablet konusunda Apple ve Samsung’dan sonra geldiğini biliyoruz. Samsung tablet piyasasındaki pastanın büyük bölümünü Apple’a bırakma niyetinde değil. Nasıl ki telefon piyasaında Android hızını Apple’ın yakalaması zor olmuşsa, Samsung da tablet piyasasında Apple’ın hızını yakalaması zor olacaktır. Kullanıcı isteğini tam karşılayabilen bir şirketin olmadığını belirtmek gerek. Son hızı ve son teknolojiyi isteyen kullanıcı aynı zamanda standart boyutta ve özelliklerinin makul seviyede olmasına dikkat ediyor.

Diğer yazımızda Xperia Z, Samsung Galaxy S4 ve Nokia Lumia telefonlarını kıyaslayacağız…