Renkleri Tanımak

Sadece web tasarım sektöründe değil, tasarımın karıştığı tüm sektörlerde temel bilgi olan tasarımsal uyumu işleyeceğiz. Tasarımda dönemin veya iş alanının belirlediği şartları taşımasının yanısıra bir bütünlük arz etmesi önemlidir.  Renklerin uyumu hakkında belirli bir birikime sahip olamamış bir tasarımcının yapacağı hatalar gözle görülür bir şekilde fark edilecektir. Bizler, renkler ile ilgili bilgi vereceğimiz bu makalede ağırlıklı olarak web tasarımcıları ilgilendiren konulara değineceğiz.

Tasarımsal anlamda, çıkarılacak ürüne başlamadan önce tasarımınız ile karşılaştığında verilecek olan tepkileri iyi ölçmeniz gerekmektedir. Bunun için elbette ki renkleri tanımanız ve logonuzda, sayfanızda, menünüzde ve tasarladığınız diğer ürün veya görsellerde doğru kullanmanız gerekir. Elbette ki bu konu sadece uçuk renklerin bir araya gelemeyeceğine değinen bir konu değil. Renkleri nasıl etkin ve çarpıcı bir şekilde kullanabiliriz hep birlikte bunu öğreneceğiz
Tekerlek (kırmızı, turuncu, sarı, yeşil, mavi ve mor) temel renkleri altı ekstra renk (potansiyel eklenmesiyle, her iki tekerlek üzerinde yer veriliyor kırmızı-turuncu, sarı-turuncu, sarı-yeşil, mavi-yeşil, ) mavi-mor ve kırmızı-mor. Ana rekler arasında onlardan türemiş diğer renklerin dağılımı mevcut.

 

Birincil Renkler

Mavi ve sarı kırmızı,: Muhtemelen üç ana renk olarak bu kabul edeceğiz.

Ana renkler herhangi bir renk tekerlek ve bir bütün olarak renk spektrumu olarak temel renklerdir. Başka bir renk oluşturmak için, iki veya birincil renklerin bölümlerini kullanmak durumunda kalıyoruz.

İkincil Renkler

Mor turuncu ve yeşil

Birlikte iki ana renk karışımı zaman ikincil renkler oluşturulur. Bu ikincil renk yapmak için karışık olan iki renk-arasında olduğu gibi bu da, renk tekerleği üzerinde ana renkler arasında orantısal bir biçimde dağılmıştır.

Sıcak Renkler

Sıcak ailesine ait renkler gibi kırmızı, portakal ve sarı gibi renkler.  Bunların hepsi bir şekilde sıcaklık hissi uyandırmak – kırmızı tutkulu ve ateşli ve turuncu ve sarı güneş gibi – için vardır.

Soğuk Renkler

Soğutucu ailesine ait renkler mavi, renk tekerlek yeşil ve mor bulunmaktadır. Bu doğal olarak diğer renkler daha sakin hissi uyandırmak, daha fazla su, doğa ve bu daha yakından bağlantı, sıcak renkler vardır.

Siz de tasarımlarınızda konu bütünlüğünden sapmayarak müşterilerinizin istekleri doğrultusunda doğru renkleri bu makale ile seçebilir, çalışmalarınızı daha verimli hale getirebilirsiniz. Böylelikle çarpıcı, merak hissi uyandıran çalışmalara sahip olarak kariyerinize kaliteli referanslar bırakabilirsiniz. Müşterileriniz ile projenizi somutlaştırmak adına konuşurken kullanılmasını dilediği renkleri not ederek projenize bu doğrultuda başlayabilirsiniz.